ניר בתי גידול של צומח ומערכות אקולוגיות ויערניות
ד"ר ניר הר (Dr. Nir Herr)- בתי גידול של צומח ומערכות אקולוגיות ויערניות.
גאולוגיה, קרקע, הידרולוגיה, גאובוטניקה, אקולוגיה של הצמח והצומח, פיסיולוגיה של עצי חורש ויער, ומשק המים במערכת הסלע-קרקע-עץ-יער, חקלאות והנדסת יער.
עד 2018 בתפקיד מהנדס היער המרחבי במחלקת יער מרחב צפון, קק"ל 050-4017849 nir.herr@mail.huji.ac.il
לתשומת ליבכם, רצוי לגלול את הדף עד לתחתיתו כדי לראות את כל המידע כולל הקישור להורדת הקובץ
דינמיקה פנולוגית באלון התבור 2024-2017
להורדת המצגת
לחץ למעלה
התחל מצגת
או עמוד עם הסמן
על המצגת ולחץ בעכבר על הלחצן השמאלי
השפעות משקעים, מים בקרקע, שרבים וטמפרטורות קיץ וחורף על שלכת, לבלוב, פריחה, ייצור בלוטים, חיוניות ועד תמותה ביער אלון התבור - ניר הר ואבי שמידע
יער הפארק של אלון התבור שולט בשטחים נרחבים, במיוחד בגליל התחתון. העצים מלבלבים ופורחים לרוב סביב אמצע פברואר, מבשילים בלוטים בנובמבר ונכנסים בהדרגה לשלכת לקראת החורף. משק מים משופר של העצים דוחה את תחילת השלכת. ניכרים הבדלים בין אוכלוסיות במועד הכניסה לשלכת ובמועד הלבלוב והפריחה, וניכרים אף הבדלים בתוך כל אוכלוסיה. אוכלוסיה הנמצאת בתנאי עקה נכנסת לשלכת מוקדם יותר, ואף עשויה להקדים לבלוב.במעקב ארוך שנים, באלון הגליל ובסביבתה בגבעות אלונים, מדדנו את משק המים במערכת הסלע-קרקע-עץ, מדדנו עצים שסומנו למעקב, ורשמנו את מידת הלבלוב והפריחה, השלכת וייצור הבלוטים.
אלון התבור נוהג כעץ חד ביתי עם פרחי זכר ופרחי נקבה, ונמצא שבחלק מהעצים חזק יותר הצד הזכרי או הצד הנקבי. נרשמו אחוז העלווה הישנה בעת הלבלוב, אחוז העלווה בתקופת השלכת ומידת ייצור הבלוטים. בחלק מהעצים ישנה עקביות רב-שנתית בעיתוי מצבם הפנולוגי. בהמשך, בחנו את תוצאות המדידות מול נתוני גשם וטמפרטורות. נערך אף מעקב על התפתחויות של שלכת מוקדמת במצבים שרביים ולאחריהם.
מצאנו ששנים גשומות קשורות להפחתת טמפרטורות לאורך כל השנה, כולל הפחתת שרבים והשפעותיהם. לבלוב ופריחה מקדימים בחמימות אביבית. יציבות העלווה בקיץ ועד האביב הבא תלויה בהיעדר שרבים חריגים ובעזרת גשמים, והיא דוחה את תחילת הלבלוב החדש.
רצף של שנים שחונות גרם להתייבשויות ותמותת עצים בבתי גידול יובשניים יחסית, ובהרכבי יער שבהם ישנה תחרות לעצי אלון התבור. רצף של שנים גשומות שיפר את מצב העצים. השפעתם של שרבים מתמשכים תלויה בעיתוי השרב, בעוצמתו, ובאגירות המים בקרקע באותה שנה ובאותה עונה. שרב אביבי משמעותי לאחר שנה גשומה כמעט שלא השאיר את רישומו. שרב קייצי אחרי שנה גשומה הביא לשלכת מוקדמת שהתייצבה בהמשך. שרב קייצי בעוצמה חזקה בשנה מיעוטת גשמים גרם לשלכת מוקדמת ומשמעותית, להשרת חנטים וליבול בלוטים דל. המשך טמפרטורות גבוהות מהממוצע על רקע היובש הביא אף ללבלוב מוקדם שבאופן יוצא דופן לא היה מלווה בפריחה, אך לאחר חורף גשום התחדשו הלבלוב והפריחה באביב.
לימוד ההשפעות הסביבתיות של האלונים מאפשר בסיס לבקרה על מצב היער המהווה רכיב חשוב בצומח ארץ ישראל ובמערכת האקולוגית. הוא מאפשר אף הבנה של המחזוריות הפנולוגית ויחסים בין פריחה זכרית ופריחה נקבית, האבקה וייצור בלוטים. על רקע התחזיות לשנים חמות ויבשות, בשלב זה נראה שהיער יציב עם כל המחזוריות הקיימת בתוכו.
אלון הגליל, גבעות אלונים, פתיחת פקעים, לבלוב, פריחה, פריחה זכרית, פריחה נקבית, חד ביתי, דו מיני, שלכת, בלוטים, יער פארק, גשם, טמפרטורות, עלווה שאריתית, שרב
Quercus ithaburensis, phenology, sprout, bloom, affoliation, drying