top of page

הזנה וצימוח באלונים ואיכות מי השקיה 2013

 

אלון התבור הוא עץ בר הגדל בבית גידול שמאפשר אספקת מים מספקת והזנה מתאימה למחזור גידולו. הוא גם ניטע בהעתקות, ובשתילים בגדלים שונים ובמיקומים שונים, מחוץ לבית הגידול הטבעי.
בנטיעות של פארק חגית ביער עין תות נצפתה התפתחות איטית ואף עצירה בגידול הן בעצים מועתקים והן בשתילים גדולים (נפח שורשים של 25ל'). דווח אף על סימני המלחה לכאורה בעלים. בעקבות זאת, נשלחו דגימות של מים וקרקע לבדיקת מעבדה. החשש העיקרי היה שמי הרכז ששימשו בתחנת הכח ומשמשים כאן להשקיה מכילים ריכוז גבוה של מלחים . בבדיקות המים לא נמצאה מליחות חריגה. גם ריכוז הבורון אינו גבוה מדי. עם זאת נמצא ריכוז גבוה יחסית של כלוריד, מעט מעל הריכוזים המומלצים להשקיה לגידולים חקלאיים. •ריכוזי היונים של נתרן והכלור אינם גבוהים בתמיסת הקרקע בבית הגידול הטבעי של אלון התבור. בבית הגידול של פארק חגית מערכת הסלע-קרקע מנוקזת למדי, רמת המשקעים גבוהה יחסית וגם בתוספת של מים במליחות גבולית, לא אמורה להיות הצטברות משמעותית של מלחים. • למרות שכאמור עצי היער הטבעי והחורש גדלים בתנאים שאינם כוללים מליחות, עצים אלה עמידים יחסית לתנאי סביבה יותר מגידולים חקלאיים.

קיימים אף מצבים שעצים נטועים מצליחים הודות למשק מים טוב למרות קיום של מליחות בקרקע. • בנסיון זריעה בבית גידול דומה ללא השקיה נמצאה ירידה בקליטה של יסודות הזנה ועליה משמעותית בריכוז יסודות מזיקים, כנראה כתופעות משניות בעקבות המצב היובשני. יתכן שגם אם הגורם הוא איכות מי ההשקיה, קיים גורם אחר במים אלה שעברו טיפול בתחנת הכח ויש לערוך בדיקת יסודות מלאה. יתכן אף שה- pHהגבוה מקשה על קליטת יסודות.

אולם כנראה שהבעיה אינה כלל בטיב המים. בניסוי השוואה בין שתילים רחבי עלים בעלי שלושה גדלים של גוש שורשים. הפער בין גדלי השתילים בשטח הלך והצטמצם, ואף בחלק מהמקרים לא היה כלל צימוח בשתילים הגדולים. נראה שרק תנאי גידול טובים במיוחד איפשרו שמירה מסוימת של יתרון השתילים הגדולים. נצפתה אף תופעה של התייבשות של גוש השורשים של השתילים הגדולים כבר בהפסקה בין הגשמים בחורף באופן שהקשה עליו שוב לקלוט מים. וכמו כן, באלונים מועתקים נמצא יתרון לעצים שהועתקו לסביבה קירטונית השומרת על רטיבות בסלע, ונחיתות לעצים שהועתקו לסביבת אבן גיר. שטח הנטיעה בפארק חגית נמצא בעיקרו על סלע שכולל שכבות קשות שאינן שומרות מים. יתכן שחלק ממנת המים הגדולה שניתנת בכל השקיה נשטפת למטה ואובדת. יתכן ששינוי משטר השקיה, כמו הקטנת מרווחי השקיה והצבת טנסיומטרים למעקב יוכלו לעזור

קרקע, יסודות הזנה, זמינות יסודות, השקיה, איכות מים, תמיסת הקרקע, עקת מים, מי רכז, כלוריד, מלחים, מוליכות חשמלית, הרכב עלים, עין תות, פארק חגית

Quercus ithaburensis, pH, Water quality, fertilize, soil

bottom of page